Kuruluş
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü 2004 yılında açılmış olup, bölüm bünyesinde sadece Organik Tarım programı bulunmaktadır. Öğretim elemanı kadrosunda 1 Profesör ve 1 Dr. Öğr. Üyesi bulunduran Organik Tarım Programı, her geçen gün artan yetişmiş ara eleman ihtiyacının karşılanmasında önemli katkılar sağlamaktadır.
Bölümün Misyonu
Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağın getirdiği gelişmeleri takip eden, bilimsel yöntemleri uygulayarak yerel ve bölgesel düzeyde tarımsal, ekonomik ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunan bireyler yetiştirmektir. Ayrıca mesleki açıdan problem çözme yeteneği kazanmış, donanımlı, mesleki yeterlilik ve ahlaka sahip, bilgi, birikim ve pratik uygulama yeteneğine sahip nitelikli öğrenciler yetiştirmektir.
Bölümün Vizyonu
Eğitim kalitesini üst seviyede tutarak, organik tarım alanında evrensel değer ve ulusal/uluslararası meslek standartlarına uygun nitelikli, disiplinli özgüveni yüksek teknik eleman yetiştiren, bölgemizin ve ülkemizin sorunlarına çözüm üreten, paydaşlarıyla işbirliği içinde çalışan, güvenilir saygın ve tercih edilir bir eğitim kurumu olmak.
Bölümün Performans Değerlendirme Kriterleri
1.Eğitim: Mezunların istihdam oranı ve mezuniyet sonrası iş sınavlarındaki başarı oranı
2.Bilimsel yayın: Personelin nitelikli uluslararası yayın, bilimsel etkinlik yapma sayısı ve bilimsel çalışmalarına atıf sayısı
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Organik Tarım Programı YGS-6 puan türü ile öğrenci almaktadır. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak, 30 gün staj yapmış olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezunların Kazandıkları Unvan
Organik Tarım Programı’nda teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “ön lisans diploması” verilir ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilir. İki yıl süreli ön lisans eğitimi başarı ile tamamlandığında “Organik Tarım” ön lisans diploması ve “Organik Tarım Teknikeri” unvanı verilmektedir.
Organik Tarım Teknikeri:
Tarımsal gıda ve gıda dışı üretiminin her aşamasında; ekolojik ve biyolojik doğal dengeyi gözeterek, çevreyi kirletmeden, insanlara ve diğer canlılara zarar veren kimyasal girdi ve ilaçları kullanmaksızın kontrollü ve sertifikalı olarak tarımsal üretim yapan ara meslek elemanıdır.
Çalışma Ortamı ve Koşulları:
Organik tarım teknikerleri; bitki yetiştirilen tarla ve bahçelerde açık havada, organik hayvansal üretimin yapıldığı işletmeler ve analiz laboratuvarlarında ise kapalı alanlarda çalışırlar. Açık havada çalışırken çamurlu, tozlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. Gübre ile ilgili çalışmalar sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler. Organik tarım teknikerleri; Tarım İl Müdürlüğü Organik Tarım Komisyonu, Ziraat Mühendisleri, sertifikalı tarım işçileri, organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ve meslektaşlarıyla iletişim halinde çalışırlar.
Bölüm Olanakları
Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü güçlü bir akademik kadroya sahiptir. Ayrıca Organik Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi, Organik Tarım Araştırma Alanı, Organik Kiraz Bahçesi, Organik Arıcılık İstasyonu ve Kimya Laboratuvarı gibi zengin alt yapısı ile öğrencilerine hem teorik hem de uygulama alanında kaliteli bir eğitim sunmaktadır. Öğrenciler aldıkları teorik eğitimi, uygulama eğitimleriyle destekleyerek teknik açıdan yeterli donanıma sahip olarak mezun olmaktadırlar.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar
Organik Tarım programından mezun olduklarında DGS (Dikey Geçiş Sınavı) den yeterli puanı alanlar Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilirler ve Ziraat Mühendisi unvanı alabilirler.
Mezunların İstihdamı
Organik tarım programından mezun olan teknikerler kamu ve özel sektör gibi birçok alanda rahatlıkla çalışabileceklerdir. Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, Tarım Satış Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, Organik Tarım işletmeleri, Organik pazarlar, ilgili özel sektör kuruluşları, organik ürün sertifikası veren kuruluşlar ve kendi kuracakları bitkisel ve hayvansal üretim işletmelerinde çalışabilirler.
Bölümde Eğitim Öğretim Süreci
Her yarıyıl sonunda bölüm eğitim öğretim müfredatı gözden geçirilerek, öneriler ışığında gerekli değişiklikler yapılır.
Eğitim öğretim sınıf ortamı ve uygulama alanlarında teorik ve uygulamalı gerçekleştirilir.
Öğrencilere Sunulan Danışmanlık Hizmetleri
Danışmanlık hizmetleri 2 ana başlık altında verilmektedir. Bunlar
a) Ders seçimi: Ders seçim sürecinde öğrenciler akademik danışmanları ile iletişime geçip danışmanlık hizmeti almaktadırlar.
b) Staj: 1. ve 2. sınıfta eğitim gören öğrencilerimiz bölüm sekreterliği ile iletişime geçip staj dosyalarını temin etmekte ve stajlarını yapmaktadırlar.
Program Öğrenme Çıktıları
1.Bitki ve hayvan hakkında temel bilgileri bilir.
2.Organik tarım hakkında temel bilgileri bilir.
3.Bitki, hayvan, toprak ilişkisini kavrar.
4.Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri tanır ve yetiştiriciliklerini bilir.
5.Organik tarım amaçlı üretimi yapılan hayvanları tanır ve yetiştiriciliklerini bilir.
6.Bitkisel üretim alanında öğrendiği bilgi ve birikimi pratiğe aktarır.
7.Bitkisel üretim alanında karşılaştığı sorunları çözer.
8.Yabancı dildeki bilimsel kaynaklardan yararlanır.
9.Bitkisel ıslah çalışmalarına katılır.
10. Organik ürünlerin taşınması, depolanması, pazarlanması ile ilgili bilgi birikimine sahip olur.
11.Sektör içi ve dışındaki kişilerle rahatlıkla diyalog kurar, sağlıklı yaşam kurallarını, ülkenin sosyal ve siyasi tarihini bilir, dilini iyi kullanır, teknolojiden yararlanır ve matematiği iyi bilir.
Adı Soyadı | Anabilim Dalı | Eposta | Dahili |
---|---|---|---|
Prof. Dr. Halil Yolcu | Organik Tarım Programı | halilyolcu@gumushane.edu.tr | 3712 |
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Nil Azeri | Organik Tarım Programı | nazeri@gumushane.edu.tr |
Organik tarım faaliyetleri her geçen gün artış göstermektedir. IFOAM’in 2017 yılı organik tarım verilerine göre dünyada 181 ülkede 69,8 milyon hektar alanda, 2,9 milyon çiftçi ile organik tarım yapılmaktadır. Organik tarımın pazar payı ise 97 milyar dolara ulaşmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu 2018 yılı ihracat verilerine ülkemiz, meyve ve meyve ürünlerinde, fındık ve fındık ürünlerinde, Antep fıstığında, kayısı ve kayısı ürünlerinde, zeytin ve zeytin ürünlerinde ihracat yapmaktadır. Ayrıca belirtilen ürünlerin yanı sıra üzüm ve üzüm ürünlerinde, incir ve incir ürünlerinde, sebze ve sebze ürünlerinde, buğday ve buğday ürünlerinde, mercimek çeşitlerinde, nohutta ve baharatta ihracatçı ülke konumundadır.
Büyük bir potansiyelin olduğu organik tarım alanında, bu programdan mezun olan öğrenciler aşağıdaki kamu ve özel sektör alanlarında çalışabilirler.
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
BİRİNCİ YIL-GÜZ DÖNEMİ |
||||||||
KOD |
DERS ADI |
Z/S |
T |
U |
K |
AKTS |
D |
|
OTP |
Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme |
Z |
3 |
0 |
3 |
5 |
T |
|
OTP |
Organik Tarıma Giriş |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Tarım ve Çevre |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Tarım Prensipleri |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
İyi Tarım Uygulamaları |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
TDB101 |
Türk Dili-1 |
Z |
2 |
0 |
2 |
2 |
T |
|
AITB191 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-1 |
Z |
2 |
0 |
2 |
2 |
T |
|
YDB115 |
İngilizce-1 |
Z |
3 |
0 |
3 |
5 |
İ |
|
TOPLAM |
|
22 |
0 |
22 |
30 |
|
||
BİRİNCİ YIL-BAHAR DÖNEMİ |
||||||||
OTP |
Bitkisel Üretim İlkeleri |
Z |
3 |
0 |
3 |
5 |
T |
|
OTP |
Hayvansal Üretim İlkeleri |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Tarımda Biyoçeşitlilik |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Ürünlerde Kalite |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Tarımda Global Eğilimler |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
TDB102 |
Türk Dili-2 |
Z |
2 |
0 |
2 |
2 |
T |
|
AITB192 |
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-2 |
Z |
2 |
0 |
2 |
2 |
T |
|
YDB116 |
İngilizce-2 |
Z |
2 |
0 |
3 |
5 |
İ |
|
TOPLAM |
|
22 |
0 |
22 |
30 |
|
||
BİRİNCİ YIL TOPLAM |
|
44 |
0 |
44 |
60 |
|
İKİNCİ YIL-GÜZ DÖNEMİ |
||||||||
KOD |
DERS ADI |
Z/S |
T |
U |
K |
AKTS |
D |
|
OTP |
Organik Gübreler ve Gübreleme |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Hayvansal Üretim |
Z |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTP |
Organik Baklagil Yem Bitkileri |
Z |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTP |
Organik Meyve Yetiştiriciliği |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Organik Tarımda Toprak İşleme ve Münavebe |
Z |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
STJ |
Staj |
Z |
0 |
0 |
0 |
4 |
||
ALAN SEÇMELİ DERSLER (3 ders seçilecek) |
||||||||
OTPSEC211 |
Organik Arıcılık |
S |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTPSEC203 |
Mesleki Yabancı Dil I |
S |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTPSEC218 |
Tohumculuk |
S |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
TOPLAM |
|
24 |
0 |
24 |
30 |
|
||
İKİNCİ YIL-BAHAR DÖNEMİ |
||||||||
OTP |
Organik Çayır ve Mera Yönetimi |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
OTP |
Silajlık Ürün Yetiştiriciliği |
Z |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTP |
Organik Sebze Yetiştiriciliği |
Z |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTP |
Organik Bitki Koruma |
Z |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTP |
Organik Ürünlerin Pazarlanması |
Z |
3 |
0 |
3 |
4 |
T |
|
STJ |
Staj |
Z |
0 |
0 |
0 |
4 |
||
ALAN SEÇMELİ DERSLER (3 ders seçilecek) |
||||||||
OTPSEC |
Mesleki Yabancı Dil II |
S |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTPSEC |
Organik Buğdaygil Yem Bitkileri |
S |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
OTPSEC |
Organik Ürünler ve İnsan sağlığı |
S |
3 |
0 |
3 |
3 |
T |
|
TOPLAM |
|
24 |
0 |
24 |
38 |
|
||
İKİNCİ YIL TOPLAM |
|
48 |
0 |
48 |
76 |
|
||
DÖRT DÖNEMİN TOPLAMI |
|
92 |
0 |
92 |
120 |
|
||
Z/S: Zorunlu/Seçmeli/ T: Teorik/ U: Uygulama/ K: Kredi/ AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi/D: Dil/ İ: İngilizce/ T: Türkçe |