Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulumuz çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen eğitim seminerine, Yüksekokulumuz akademik ve idari personelinin yanı sıra çok sayıda öğrencinin katılımıyla ev sahipliği yaptı.
Program kapsamında, Kelkit İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) Birimi çalışanlarından Dr. Tuğba ERTÜRK, Ebe Zeynep TEMİZ ve Ebe Büşra AKAR tarafından, Akciğer Kanseri hakkında toplumda farkındalık oluşturmayı ve toplum bilincini artırmayı amaçlayan bir eğitim verilerek öğrencilere “Dumansız Hava” çağrısı yapıldı.
Dr. Tuğba ERTÜRK'ün sunumunda, dünya genelinde akciğer kanserinin kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olduğuna, akciğer kanserinin toplumlarda ciddi sosyoekonomik bir yük oluşturduğunu özellikle sigara içme oranındaki düşüşe bağlı olarak gelişmiş ülkelerde bu oranın azaldığını vurguladı. Türkiye'de ise erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu, kadınlarda ise beşinci sırada yer aldığını ifade etti.
Dr. Emin Bera BALCI tarafından 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yapılan sunumda ise HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ve AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) hakkında bilgi verdi. HIV ve AIDS'in tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu belirterek, erken tanı ve tıbbi bakımın önemine vurgu yaptı. Dr.BALCI, HIV'in insan bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüs olduğunu açıklarken, virüsün vücuda girdikten sonra savunma sistemini etkileyip, hastalıklara karşı direnci azalttığını ifade etti. HIV enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan AIDS belirtilerinin 3 ay ile 15 yıl arasında, hatta daha uzun sürede ortaya çıkabildiğini belirtti. Bebek, çocuk, genç, erişkin, yaşlı, herkes HIV enfeksiyonuna yakalanabilir henüz tam iyileşmeyi sağlayacak bir tedavi ve aşının bulunmadığını ifade ederken, ilaç tedavisi ile hastanın günlük yaşamını devam ettirebilmesi için çaba harcandığını vurguladı, ancak bu ilaçların yaşam boyu kullanılması gerektiğini belirtti.
Programın sonunda Ebe Zeynep TEMİZ ve Ebe Büşra AKAR, tarafından katılımcılara afiş ve broşürler aracılığıyla bilgiler sunarak bilinçlendirme çalışmalarına destek verdiler.